Vestbredden fyller 25 år!

Foto: Frøya Andersen

Hausmanias kjære naboer Vestbredden fyller 25 år denne måneden og i den anledning republiserer vi Harald Langes tekst om jubilanten.

Tekst: Eli Tenga

En av de antagelsene som ofte har forekommet for undertegnede når det gjelder Hausmania, er at hele haus-kvartalet er Hausmania. I mange benevnelser har Haus blitt en samlet betegnelse for alt utenom Vega Scene. Det er langt fra sannheten.

En autonom bastion, født gjennom boligaksjonen og som er husets kjære nabo er Vestbredden! Ja, det har vært, er og kommer til å være en del omløp mellom Hausmania og Vestbredden, slik geografien og historien tiltaler; men med det er det desto viktigere å anerkjenne Vestbreddens uavhengige historie!

I anledning deres 25 års jubileum republiserer vi et meget så celebrert skriv fra en av husets eminente skikkelser, Harald Lange:

Det autonome boligtiltaket Vestbredden runder 25 år i september. Bolig-og arbeidskollektivet ble grunnlagt i september 1999 av aktivister fra den militante Boligaksjons-gruppa BA2000, som også hadde organisert okkupasjonen av H40 for dette formålet. Vestbredden har vært en stående boligpolitisk utfordring og torn i øyet for Oslos myndigheter helt fram til gården ble solgt til Urbanium i den kontroversielle privatiseringen av det by-økologiske forsøkskvartalet i 2016. 

Vestbredden eies i dag av Victoria Eiendom, som viderefører den leieavtalen Vestbredden inngikk med Urbanium i 2019. Leieavtalen er tilpasset Vestbreddens egenart som autonomt boligtiltak, og er i praksis innfrielse av de rammebetingelsene Boligaksjonen forventet og krevde av Oslo Kommune for 25 år siden, noe som først lot seg realisere i en privatisert kontekst, med Urbanium som motpart.

Foto: Utklipp fra Klassekampens Musikkmagasin

Vestbreddens kulturklubb* Barrikaden er også inne i sitt 25. år . Kjellerklubben ble startet opp i kjølvannet av Operasjon Vestbredden, og har siden 2000 vært et kulturelt hjem for en generasjon av oslo-pønx. Her har hundretalls lokale og tilreisende band fra hele verden opptrådt med en takhøyde på 205 cm og provisoriske toalettfasiliteter. Barrikaden er av den gamle skolen, på tørre møkka, alt her er selvgjort og velgjort. På veggen henger en del fotos og et og annet grafisk verk, deriblant Frøya Andersens portrett av Joachim «Jokke» Nielsen, som hun tegnet av etter coveret på hans album «Nykter», kort tid etter hans altfor tidlige død vinteren 2000. Portrettet skal minne om at Jokke, som noe av det siste han gjorde, fikk med seg Petter Baarli og spilte støttekonsert for etablering av rockeklubb på Vestbredden. Konserten fant sted på rockepuben Vega Scene** i oktober 1999, og brakte inn noen tusenlapper til Barrikadens grunnlegging. Joachim og Petter framførte et sett av Nielsen-låter i viseform, i et utvalg som fortsatt resonerer via utallige vorspiel- og nachspiel-artister med kassegitar og spesialisering på tolkning av nettopp disse låtene. Joachim døde dessverre før kjellerklubben ble åpnet, så han fikk aldri oppleve resultatet av sitt bidrag. Portrettet har imidlertid vært der siden åpningen, så han er som en stamgjest å regne. Denne høsten ville han fylt 60 år. 

*Kulturforeningen Barrikaden: “for folk med en spesiell interesse for å henge ut i røykfylte kjellerrom, drikke øl og lytte til pønkråkk”

**Vega scene var en musikk-pub på Dælenenga, drevet av May-Irene Aasen og Guttorm Nordø i noen sesonger omkring millenieskiftet

Foto: Vestbreddens nettsider

Her kan du lese mer om Vestbredden på deres egne nettsider: https://vestbredden.squat.net/omh40.html

Gratulerer!

Foto: Undertegnede.

Using Format