«Melodier og stemninger framfor rammer og regler»

Modal frihet, naturlige progresjoner og Sund Folkehøgskole. Et kort intervju med Bergtatt kvartett

Tekst: Eli Tenga Foto: Bergtatt kvartett

Saken er: Konsert med Bergtatt kvartett, lørdag ettermiddag, Bakgården på Haus

Denne lørdagsettermiddagen tar Bergtatt kvartett over bakgården og stemmer i med musikk i takt med solstrålene. Det er en nyoppstartet norsk jazzkvartett basert ved det bergenske Griegakademiet og i Kongsberg. Besetningen består av Ask Viste (bass), Einar Øyen (trommer), Leo Haugen Wyller (piano) og Zacharias Ellingsen (trompet). Komposisjonene trekker inspirasjon fra musikken til blandt annet Wayne Shorter, Keith Jarrett, Gard Nilssen og Kjetil Mulelid. Vi tok en prat med gjengen i forkant:

Det nevnes i konsertbeskrivelsen at dere «kombinerer med elementer fra 50- og 60-tallets hardbop og modaljazz». Kan dere for de utenforstående - forklare hvordan bop og modal høres ut? Har dette noe med henholdvis Charlie Parker og vestkystens ‘cool jazz’ å gjøre kanskje?

- Modaljazzen skiller seg fra bebopen med Charlie Parker og cool jazzen på vestkysten ved å ha veldig få akkorder, så solisten har mest mulig frihet. Vi har en tendens til å ha ganske kompliserte låter med forskjellige deler og en del skifter i rytmikk og sånn, så “enklere” modale solo-strekk tenker jeg at kan la musikken puste litt (Zach)

Mange forbinder nordisk jazz med arktiske lyder og den atmosfæriske ECM-sounden…gjelder fortsatt dette for det moderne norske jazzutrykket? Hvis ikke, hva er det som er fellesnevneren?- Ja, det nordiske jazzutrykket er fortsatt veldig definert av ECM-sounden, men det er jo også mye inspirasjon fra annen musikk. Vi benytter oss for eksempel også mye av mer standardjazz-liknende former og akkordprogresjoner (Zach)

- Norsk jazz har en rå evne til å bare lage musikk ukritisk til sjangere (Einar)

Hvem er hver deres favoritter i deres respektive instrumenter?

- Veldig glad i Freddie Hubbard, Miles Davis, Hildegunn Øiseth (Zach)

- Som pianist ser jeg veldig opp til Keith Jarrett, Oscar Peterson, Esbjørn Svensson og Kjetil Mulelid (Leo)

- Jeg liker Ray Brown og Gary Peacock (Ask)

- Noen av mine favorittrommiser er Hans Hulbækmo, James Maddren og Simon Olderskog Albertsen (Einar)

Hvordan er det å være ung jazzmusiker i Norge i dag?

- Som studenter og som ung i jazzmiljøet i Norge, er det mange veldig bra muligheter. Studier i forskjellige byer, folkehøgskoler, kurs og mange gode scener å spille på. Vi møttes for eksempel på Jazz Impro Norway sitt kurs i Søgne og alle har gått eller skal gå på Sund folkehøgskole (Zach)

- Tilbud som Talentutviklingsprogrammet (TUP) på NMH, Buskerud ungdomsjazzorkester (BUJO) og kulturskolen har vært ekstremt hjelpsomt. (Leo)

Hva gjør deres musikk forskjellig fra den gjengse unge kvartetten i her til lands?

- Komposisjonene våre bygger hovedsakelig på melodier og stemninger framfor rammer og regler. Vi setter stor vekt på at låtene skal få bevege seg dit vi føler er mest naturlig, før vi senere setter oss ned og legger det teoretiske på plass. 

Vi er på ingen måte den eneste norske jazzbandet i Norge. Derfor er det jo en del fellesnevnere og felles referanser med andre band som tilhører samme eller tilgrensende sjangere, men musikken vår vrir på noen av disse referansene på en uforventet måte. I tillegg til dette er vi opptatt av å la våre individuelle personligheter og spillestiler komme igjennom i låtene, improvisasjonene og i samspillet. (Einar og Zach)

Tre ord om hva de oppmøtte kan forvente?

- Lyrisk, dynamisk og samspilt

Dørene åpner 15 / 18 års aldersgrense / 100 kroner inngang

Using Format