- Krisa er her nå!
October 28, 2024Hvis det ennå ikke har gått opp for Hausmanias medlemmer så bør det nå ikke være tvil lenger: Huset står i øyeblikket i en livstruende krise. Styreleder Tron Furu og nestleder Henriette Brådalen Ødegaard ber medlemmene kjenne sin besøkelsestid og komme på husmøtet i morgen, tirsdag 29. oktober.
Tekst og foto: Chris Erichsen
-Krisa er ikke noe som kanskje oppstår dersom hvis om atte. Den er her nå! Vi har 200.000 kroner til gode i husleie hos medlemmene. Kan hende har dette vært underkommunisert, men nå skal det pinadø ikke være tvil lenger!
Styreleder Tron Furu på Hausmania er i et usedvanlig alvorlig lune. Jeg møter ham og nestleder Henriette Brådalen Ødegaard i kafeen hos Hausmania-nabo Vega scene. Nylig sendte de på ultrakort varsel ut en innkalling til husmøte i morgen tirsdag 29 oktober for å tydeliggjøre situasjonen for medlemmene. -Kulturetaten i Oslo kommune (KUL) har begynt å se på tallene og vår evne til å håndtere de utgiftene vi har og sagt klart at det går ikke opp. «Dette har ikke dere penger til». De truet med inkasso, noe vi fikk avverget med fire timers margin. Vi måtte permittere flere ansatte sommeren igjennom. Hadde vi ikke gjort det hadde vi vært konkurs nå. Noe må gjøres - og det øyeblikkelig. På det siste allmøtet der vi skulle rapportere om forhandlingene med KUL, kom det 4 – fire – medlemmer! Dette ropet er i praksis et utkastelsesvarsel til dem som ikke er ajour med leia eller ikke har noen tydelig nedbetalingsplan. Nå må medlemmene kjenne sin besøkelsestid.
-Jeg går ut fra at dette handler om mer enn bare medlemmer som ikke betaler? Hva er bakgrunnen for situasjonen?
Tron: Ja, det finnes også en bakenforliggende historie her. Hausmania har gjennom åra ikke hatt noen veldig sterk økonomistyring, delvis på grunn av at regnskapstjenesten vår har vært under pari, både i tida da vi hadde en egen regnskapsfører på huset og dessverre også med det regnskapsbyrået som vi nå har leid inn.
Henriette: Det handler også om det covid-etterslepet som så mange sliter med, hvor alle oppsparte midler under pandemien ble brukt til å betale strømmen, samtidig som vi ikke fikk noen strømstøtte.
T: For å ta en liten statsminister så må jeg nok også skylde litt på forrige regjering. Styrearbeidet i 2021 og 22 var ganske slepphendt, så da disse svære utgiftene kom rant pengene bare ut, uten styring. Vi har jo også hatt en uheldig praksis på huset ved at vi har vært for snille med folk som har opparbeida seg mye husleiegjeld, som vi har ettergitt for ikke å sette folk i varig økonomisk knipe. Dette har utgjort opptil 2 - 300 tusen per år. I løpet av de siste fem åra har vi på den måten gått glipp av minst en halv million. Det er penger som kunne ha kommet godt med nå.
H: Hausmania er jo til for kunstnerne, så vi har prøvd å ta vare på de som trenger det mest. Det blir vi straffet for nå.
T: Tidligere i år måtte vi kaste ut en som skyldte 80.000. Det er en lang prosess, med namsmann og hele pakka, så det tar flere måneder å få ut en person som ikke betaler og dermed i praksis opererer som gratispassasjer.
-Det påstås stadig, uimotsagt, på interne og eksterne fora for huset, at årsaken til uføret er Flerbrukshallen og bardrifta?
H: Jeg ser at det gjentas i det uendelige, men det er et faktum at begge deler går med overskudd. Dette måtte jo en av de argeste kritikerne også innrømme da rett regnskap ble lagt fram på årsmøtet. Her skal vi ta sjølkritikk fordi at regnskapet som først ble sendt ut viste at virksomheten gikk med underskudd, men det var feil regnskap.
T: Det er forsåvidt riktig at den avdelingen ikke akkurat har vært noen pengemaskin. Men der har vi gjort det som Hausmania skal gjøre, nemlig å åpne rommene for smal kultur som ikke samler de store folkemengdene.
H: Det er jo nettopp den typen arrangementer som folk her på huset ønsker. Vi vil jo ikke fylle Flerbrukshallen med techno-arrangementer kveld etter kveld, selv om de gir penger. Hvis vi skal fylle oppdraget vårt som en arena for smale kunstneriske uttrykk så må vi ta høyde for å gå med underskudd innimellom. Men poenget er at disse arrangementene har vi allerede fått støtte til fra Kulturetaten, Kulturrådet, Fond for lyd og bilde osv, nettopp som en underskuddsgaranti.
T: Flere har stilt spørsmål ved lønnsutgiftene til de som jobber i baren, men baren er de facto selvbærende.
H: Ja, og når noen leier seg inn i lokalet så betaler de det de ansatte i baren koster. I de tilfellene er det altså leietakeren, ikke Hausmania som betaler lønna til de baransatte. Så jeg forstår rett og slett ikke kritikken. Vi driver jo Flerbrukshallen og baren så økonomisk forsvarlig som mulig. Vi tilstreber å aldri ha flere på jobb enn strengt nødvendig. Så er det ikke alltid vi treffer blink på hvor mange vi tror kommer. Noen ganger kunne vi kanskje hatt en i stedet for to i baren, men det er en risiko vi må ta innimellom og summen viser uansett at vi går i balanse eller med overskudd fordi vi altså har fått støtte til disse arrangementene.
-Hvordan reagerer dere på all kritikken?
-Jeg synes det er synd at kritikerne ikke tar kontakt direkte med oss som har skoa på og stiller oss konkrete spørsmål, så skal de få svar, sier Henriette. -Jeg må innrømme at jeg blir lei meg av å bli hengt ut og få slengt alle disse anklagene etter meg. Jeg er jo ikke ute etter å skade huset eller mele min egen kake. Jeg er opptatt av at virksomheten skal komme huset vårt til gode. Jeg ville bare satt pris på om noen hadde kommet til meg og sagt at det eller det kunne dere kanskje gjort bedre og kommet med konkrete forslag til forbedringer.
Vi lar den oppfordringen fra Henriette henge i lufta så lenge og så sees vi på husmøtet.