Menu Content/Inhalt
Hjem
Yael Bartana: "...And Europe will be stunned"

Fredag 26 august
Flerbrukssalen
Filmstart 19.00
Dørene åpner 18.00

Det vil bli mulighet til å kjøpe øl og alkoholfri drikke.

"...And Europe will be stunned" er en filmtriologi og installasjon av den Israelske kunstneren Yael Bartana. Installasjonen står nå i den Polske paviljongen på den 54 Internasjonale Venezia Biennelaen. En tidligere versjon av installasjonen var hovedutstilling på Moderna Museet Malmö sommer 2010.

Hausmania Kulturhus vil i samarbeid med det polske forlaget og tenketanken Krytyka Poltyczna (The Political Critique) presentere filmtriologien i sin helhet. Dette er Mary Koszmary (Dreams and Nightmares) (2007), Mur I Wieża (Wall and Tower) (2009) og Zamach (Assassination) (2011). Zamach hadde premiere 3 juni i år på Venezia biennalen, så det er en veldig ny film vi har gleden av å presentere. Filmene er på polsk med engelske undertekster og varer henholdsvis 20, 20 og 50 minutter.

Yael Bartana er en video kunstner som bor og jobber i Amsterdam og Tel Aviv. Hun har fått stor internasjonal anerkjennelse og var med “...and Europe will be stunned” den første ikke polske kunstneren som har representert Polen ved Venezia biennalen.

Hun har hatt flere solo utstillinger, blant annet på Museum of Modern Art i Warzawa, PS1 i New York og Moderna Museet i Malmø. Hun har også vært nominert til og mottatt mange priser. Sist ble hun tildelt den prestisjefylte Artes Mundi Prize, som er den største utmerkelsen for visuell samtidskunst i England.

Yael Bartana sine filmer filminstallasjoner, og fotografier utfordrer den nasjonale bevisstheten som hennes hjemland Israel promoterer. Spørsmål om “Hjemland”, “Retur” og “Tilhørighet” er de sentrale spørsmålene hun utforsker.

Maria Kaman fra Krytyka Polityczna (The Poltical Critique) i Polen vil innlede filmen, og svare på spørsmål om filmen og det fokuset den setter på flerkulturelle utfordringer etter filmen.
foto: Marcin Kalinski

Mere info:

The Political Critique

Om Triologien

Om Zamach (Assassination)
 
Om prosjektet 

Intervju med Yael Bartana

Om utstillingen på PS1 i New York

Om utstilingen på Moderna Museet Malmö


 

 

 
Karlsøy Warm Up Session
Fredag 22 Juli
22.00 - 03.00
Flerbrukssalen
cc: 50 (gratis før 23.00)

DJ FRØYA
BERNARD BRIIS BANDHausmania inviterer til en liten forsmak på sommerens villeste, vakreste og frieste nordnorske eventyr – Karlsøyfestivalen.

Som vanlig så stiller Hausmania med en liten delegasjon på festivalen på hippieøya i nord. Etter at Bernard Briis Band gjennom årene har spilt på Karlsøya i ulike settinger, mest legendarisk selvsagt da de tok hele festivalen inn for lun landing i Sandvika i 2009, har Karlsøyfestivalen dessverre ikke booket de i år. Dette stopper selvsagt ikke Briis karene som tar tommelen i egen hånd og haiker seg nordover for å spille i Karlsøy Kirke på søndagen.

Bernard Briis Band og resten av Hausmaniadelegasjonen har fått en liten pott reisestøtte fra Karlsøyfestivalen. Det som kommer inn på denne festen sper på dette budsjettet slik at Briis og de andre kanskje kan klare å karre til seg haik med en bevinget transportør. En fin fest blir det uansett.

Siden vi vet at det er midt i verste sommerferien så legger vi opp til en behagelig aften. Dørene åpner 22.00. Det er gratis inngang fram til 23.00. DJ Frøya (Propaganda Sound) starter kvelden med rootsy, dubba og digg reggaefeelin. Så når klokka har bikka midnatt en eller annen gang og parkdyrene har rukket å trekke inn og finne stemningen starter konserten med Bernard Briis Band.

Det er første Briis konserten etter slippefesten for “The rise and fall...”, og ryktene skal ha det til at det kommer til å bli en ganske sløy, seig og speijsa affære, selv til Bernard Briis Band å være...Bilder fra nasjet i 2009 (Alle foto Anka Nordenborg)

 
Youngelen Kastet ut
Flere aviser som omtaler utkastelsen av okkupasjonen i Torgata hevder at den har sitt utspring det såkalte miljøet rundt kulturhuset Hausmania, på St. Hanshaugen. Igjen, et eksempel på medias tilfeldige håndtering av fakta. Til forskjell fra tidligere så er det riktignok ingen som hevder at Hausmania er okkupert.

Likevel, så er det feil å påstå at den ungdommen som har okkupert Youngelen i Torggata kommer fra det såkalte Hausmaniamiljøet. Dette er for det første å frata okkupantene deres egen identitet og anerkjennelse som et mangfoldig miljø som har blitt samlet rundt en felles sak. For det andre er det faktisk feil. Det miljøet som okkuperte Youngelen, er hverken medlemmer, leietakere eller aktive deltakere på Kulturhuset Hausmania. Vi ser heller ikke for oss at de selv har noe ønske om å bli presentert som dette.

Hausmania er først og fremst et Kulturhus. Likevel så ser vi at mange av våre kunstnere sliter på boligmarkedet. Vi har derfor ingen problemer med å sympatisere med boligokkupasjoner som nødverge, sivil ulydighet og virkemiddel for å sette manglende sosial boligpolitikk på dagsorden.

Vi ser også helt klart et behov for ikke regulerte, ikke kommersielle rom i Oslo sentrum. Etterhvert som byen forøvrig blir mere og mere gjennomkommersialisert og striglet, blir behovet for de andre og alternative rommene bare større.

Så selv om vi påpeker den faktiske feilen i at media hevder at okkupasjonen er noe som kommer fra miljøet rundt Hausmania, så tar vi på ingen måter avstand fra Youngelen eller de som står bak de.

Tvert i mot, støtter vi de fullt ut og ønsker de lykke til videre.Youngelen på facebook

VG om utkastelsen

Aftenposten

NRK

 
Støtteerklæring til Kåntra i Moss

Noen markeringer maner til feiring. Denne gjør det i utgangspunktet ikke. Likevel ser vi med glede at Kåntra benytter anledningen til en bitter feiring som samtidig maner til videre kamp.

Kulturhuset Hausmania vil med dette uttrykke støtte til det selvstyrte kultur og ungdomshuset Kåntra i Moss. Det er nå ett år siden Kåntra ble stengt av brannvesenet på grunn av manglende brannsikkerhet. Brannsikkerhet er alltid gårdeiers ansvar. I dette tilfellet er det Moss kommune som er gårdeier og det var enkle tiltak som skulle til for å brannsikre gården. I stedet for å utføre de enkle tiltakene og åpne huset igjen, har Moss kommune dratt ungdommen på Kåntra ned i en byråkratisk hengemyr som nå har vart i et år.

For ungdommen betyr dette at de ikke kan drive kafe, lage musikk, arrangere konserter, ha fotoklubb, filmkvelder og fylle huset med kulturaktiviteter. I stedet tvinges de til å gå i møter med politikere og byråkrater. De må mobilisere presse, foreldre og lokalbefolkning, og finne på et utall andre måter for å markere behovet for å få åpnet huset sitt igjen. 

Les mer...
 
Avgangsutstilling

Elevene på Elvebakken skole arrangerer avgangsutstilling i foto hos oss, DIY.Utstillere:
Lucas Ibanez Fæhn
Dan Lin Zeng
Ida Fastvold Jørgensen
Tiril Guttorm
Magnus Slettan
Thea Halvorsen
 

Vi har jobbet mye digitalt i løpet av årene på Elvebakken, men noen ønsket å rive seg løs og
utforske det analoge i stedet. Vi har lært å fremkalle og kopiere bilder i mørkerom.
På utstillingen vil vi vise våre selvstendige prosjekter, både analoge og digitale.
 

Til uka vil utstillingen være åpen på ettermiddagen. Det vil si et sted mellom 15:00 og 20:00. Mer
informasjon om dette vil komme i morgen.
 
LOPPEMARKED
Hausmansgate 42 – (De gamle Torpedo bokhandel lokalene)

Klær, ting og tang, musikk, kaffe og kaker!

Vi tar i mot lopper i lokalet torsdag 16 juni fra kl 16 – 20 og fredag fra klokka 12 –16 (etter klokka 16 –
etter avtale – pm eller 93822039)

Ønsker du å bidra med en kake, premie til lotteri eller lignende så ta kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.

Saken kan også støttes ved bidrag til kontonr: 125 40531992

Mere om formålet: Det Norske asylsystemet fører en inhuman kamp mot mennesker på flukt fra en krig Norge selv deltar i. Barnefamilier fra Afghanistan får avslag på asyl og blir av den grunn satt rettsløse på vent. Vi ønsker å samle inn penger for å dekke utgifter til advokatbistand og andre nødvendige utgifter for, i første omgang, èn spesiell familie som har et barn på to år. Familien har endelig avslag, der ordlyden på avslaget sier at den lille familien kan reise tilbake til et trygt (?) område av Afghanistan, tiltross for at det i saken også er snakk om flukt fra tvangsekteskap. Iniativtaker til loppemarkedet og innsamlingen er nære mangeårige venner av familien, der ansvarlig er den norske Bestemoren i familien.

Arrangør: Støttegruppa for de Afghanske flyktningene ved familiens «Bestemor»
 
Festivalhittegods
Vi har etter festivalen funnet en systemnøkkel i en hyssing. Dersom noen savner denne er den på kontoret på
Hausmania.
 
<< Start < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Neste > Slutt >>

Resultat 57 - 64 av 118